• Friss Képek

  1 5 7 11 12 15
 • Friss Hírek

  • Felvételi jegyzék a 2024-25-ös tanévre

   11-es kód: Mezőgazdasági gépésztechnikus 12-es kód: Mezőgazdasági technikus 13-as kód: Kertésztechnikus 14-es …
  • ÁLLÁSPÁLYÁZAT

   KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMpályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretébenéjszakai portásMunkakör/feladatkör betöltésére. A pályázati feltételek …
  • Állás ajánlat

   Kisalföldi Agrárképzési Centrum pályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretében gazdasági ügyintéző Munkakör/feladatkör betöltésére …
  • Állás lehetőségek

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 42 …
  • Takarítónői állás

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és …

Karácsonyi ünnepség a Szent József kápolnában

2014 január 7. » Hírek

Az iskolai karácsonyi ünnepséget mindig az ökumenikusság jegyében szervezzük. Idén a katolikus Szent József kápolnában Polgárdi Sándor evangélikus esperes osztotta meg az adventtel, karácsonnyal kapcsolatos gondolatait a diákokkal, tanárokkal.
Mindenek előtt örömét fejezte ki, hogy együtt lehet velünk, hiszen valamikor ő is iskolánk tanulója volt, itt érettségizett.
betlehemBeszélt az advent jelentőségéről, arról a négy hetes bevezető időszakról, ami szeretne felkészíteni bennünket a legbensőségesebb ünnepre. Advent a várakozás, a készülődés ideje. Adventnek csendje van. Fényeket látunk, a fényekre mindig is szükségünk volt. Várakozunk. De vajon kit várunk? Ki számunkra Jézus Krisztus?
Adventnek is vannak szimbólumai. Az adventi koszorún már három gyertya ég, és nemsokára meggyújtjuk a negyediket is. Az első adventi koszorút egy evangélikus lelkipásztor készítette Németországban az árvaház kis lakóinak, hogy nekik is legyen reménységük. A felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el. Mára csökkent a gyertyák száma, már csak a vasárnapokat jelzik. Színei a lila és a rózsaszín. A karácsonyfa állítás szintén evangélikus eredetű szokásból terjedt el. Először Luther Márton evangélikus lelkész vitt haza fenyőágat a gyerekeinek, amit feldíszítettek.
Karácsony ünnepére készülünk, meghitt, páratlan időszak. Az énekek ráhangolnak bennünket az ünnepségre.
A prófécia beteljesedett ott, a betlehemi jászolban. Az Isten mélyre hajolt hozzánk. A születés megtalálható Máté, Lukács, János evangéliumában.
Csodálatos karácsony ünnepe, hogy a négy hetes várakozás után megajándékoznak bennünket. Nem vagyunk egyedül, nem vagyunk árvák. „Jöjj, népek Megváltója, így kér a Föld lakója…”
Végül egy igei szakaszt olvasott fel Lukács evangéliumából, majd áldást mondott az esperes úr.

A műsorban az iskola irodalmi színpada és énekkara szerepelt. Felelevenítették a születés történetét, költőink karácsonyi gondolatait tolmácsolták. A hagyományos karácsonyi dalok mellett felcsendült A tél dala is a Nox együttestől. Szólót énekelt: Erős Nikolett 9/F osztályos, Németh Brigitta 10/F osztályos, Vági Dávid 10/G osztályos tanuló. A diákokat Szalai Nóra és Radványi Éva tanárnők készítették fel. Legvégül elénekeltük a Csendes éj című dalt, ezzel kívánva áldott, békés ünnepeket egymásnak.

Fenyőágon, madárszárnyon,
megérkezett a Karácsony.
Messziről jött, meleg Délről,
napsütötte földtekéről,
jött Északról, fagy honából,
rénszarvasos, havas tájról…..

Jött Keletről, jött Nyugatról,
nyomában kolomp s harang szól.
Sok napon át jött, sok éjjel,
jött szelekkel, hópihékkel,
kocsin is jött, jött repülőn,
köves úton, havas dűlőn,
könnyű szánon, csengetyűzve,
a szíveket egybefűzve.

Hozott hírt a pásztorokról,
csillagokról, jászolokról,
kis Jézusról, Máriáról,
a híres három királyról.

Szelek szárnyán, fenyőágon,
megérkezett a Karácsony.
Fogadjuk meleg szobával,
friss sültekből vacsorával,
ünnepeljük, marasztaljuk,
énekszóval magasztaljuk