Iskolánk a 2022/2023-as tanévben az alább felsorolt ágazatokban, szakokon, illetve szakmairányokon hirdet technikumi és szakképzőiskolai képzéseket. Minden képzésről rövid ismertetőt olvashatnak, mely segítségével bemutatjuk az adott képzést. Amennyiben kérdése merülne fel, természetesen állunk rendelkezésére a 89/313-155-ös telefonszámon.

 • TECHNIKUMI KÉPZÉSEINK (9-13. ÉVFOLYAM):

  A technikum négy évfolyamának elvégzése után, érettségi vizsgát teszel, három tantárgyból,
  (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika). Majd, az ötödik évfolyam elvégzése után, idegen nyelvből vizsgázol és a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi tárgy. Ez utóbbi vizsga, emelt szintű érettséginek számít, ami lehetőséget biztosít az egyetemi jelentkezéshez. Így a 13. év végi sikeres vizsgák után két végzettséget igazoló bizonyítványt kapsz. Kézhez kapod, az érettségi bizonyítványt és a technikusi végzettséget igazoló oklevelet is.

  AGRÁR GÉPÉSZ – ÁGAZATI TECHNIKUM; MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZTECHNIKUS KIMENETTEL ( KÓD:0011 )

  Részt vesz az agrárágazati géprendszerek, gépek, berendezések, eszközök kiválasztásában, üzemeltetésében, karbantartásában és javításában. Felszántja a földet, előkészíti a magágyat, és elveti a magvakat. Kezeli a különböző betakarító gépeket, majd szállítóeszközzel szállítja a terményt.

  ERDÉSZET ÉS VADGAZDÁLKODÁS – ÁGAZATI TECHNIKUM;
  ERDÉSZ TECHNIKUS KIMENETTEL ( KÓD:0012 )

  Az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás és a természetvédelem területén szükséges kompetenciákkal rendelkezik. Talajmintákat vesz, vizsgálatokat végez és tervez. Irányítja a csemetekert-kezelést, az erdőművelést, az erdőtelepítést, a vadgazdálkodást. Rendszeresen járja az erdőt, megjelöli a kivágandó fákat és felméri a vadállományt.

  MEZŐGAZDASÁG – ÁGAZATI TECHNIKUM;
  MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKUS KIMENETTEL ( KÓD:0013 )

  A mezőgazdasági üzemek, gazdaságok közvetlen szervezésében, a gazdálkodás irányításában vesz részt. A mezőgazdasági technikus a Növénytermesztés és Állattenyésztés szakmairányokhoz kapcsolódó termesztési, tenyésztési, műszaki, gazdálkodási szakterületen önálló feladatokat végez és végeztet, munkacsoportokat irányít. Piackutatást és marketing munkát végez.

  KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS – ÁGAZATI TECHNIKUM; KERTÉSZTECHNIKUS KIMENETTEL ( KÓD:0014 )

  Az ágazatban 5 szakmairányra lehet jelentkezni:
  • Dísznövénytermesztő és virágkötő
  • Zöldségtermesztő
  • Gyümölcstermesztő
  • Gyógynövénytermesztő és
  • Parképítő és fenntartó technikus

  ÉLELMISZERIPAR – ÁGAZATI TECHNIKUM
  SÜTŐ- ÉS CUKRÁSZIPARI TECHNIKUS KIMENET (KÓD:0015 )

  A Sütő- és cukrászipari technikus elsősorban a termelési folyamatok irányításáért felelős. Feladata a receptúráknak megfelelő termékelőállítás felügyelete, a minőségbiztosítás, új termékféleségek kidolgozása. Piackutatást és marketing munkát is végez.

  SZAKKÉPZŐ ISKOLAI KÉPZÉSEINK (9-11. ÉVFOLYAM):

  A szakképző iskolai szakképzés hároméves. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, az azt követő két évben duális képzés folyik, elsősorban szakképzési munkaszerződés keretén belül. A 2020/2021-es tanévtől minden újonnan beiratkozó diák szakmai ösztöndíjban részesül!

  MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ( KÓD:0021 )

  A képzés alatt megtanulják a mezőgazdaságban alkalmazott munkagépek, önjáró betakarítógépek, mezőgazdasági rakodógépek előkészítését a működésre, beállítását az agrotechnikai követelményeknek megfelelő üzemeltetésre. A szakmai képzéshez tanműhelyeink, tangazdaságunk és az ott található erő- és munkagépek állnak rendelkezésre.

  KISTERMELŐI ÉLELMISZERELŐÁLLÍTÓ ( KÓD:0028 )

  A kistermelői élelmiszer-előállító kistermelői viszonyok között gyümölcs-zöldség feldolgozására, szörpök készítésére, kézműves sörök, rövid italok előállítására, valamint házi állataink húsának feldolgozására, húsipari termékek gyártására képes. Falusi vendéglátási ismeretek elsajátítását (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, mezőgazdasági termék előállítást) is biztosítjuk. A képzés során iskolánk tangazdaságában, tankonyhájában, tanéttermében végezzük a szakmai gyakorlati képzést.

  GAZDA ( KÓD:0022 )

  A gazda képzésre jelentkezők 3 szakmairányból választhatnak: Állattenyésztő, Növénytermesztő és Lovász. Célunk a szakmairánynak megfelelő szakismerettel, a kapcsolódó munkák végzéséhez szükséges elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkező mezőgazdasági szakemberek képzése. A szakmai képzéshez iskolánk tangazdasága és korszerűen felszerelt szaktantermeink biztosítják a szükséges feltételeket.

  KERTÉSZ ( KÓD: 0023 )

  A kertész feladata a zöldségnövények szaporítása, telepítése. A szőlő-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztésben fizikai erőkifejtést is igénylő termelési tevékenység végzése, a tevékenység végzésével kapcsolatos gépek üzemeltetése, az előállított termékek betakarítása, tárolása és értékesítése. A szakmai képzéshez iskolánk tangazdasága áll rendelkezésre

  ÉDESSÉGKÉSZÍTŐ ( KÓD:0024 )

  Az édességkészítő szakmunkás feladata az édesipari félkész- és késztermékek – cukorkák, desszertek, csokoládék – szakszerű, gazdaságos előállítása.

  HENTES ÉS HÚSKÉSZÍTMÉNY KÉSZÍTŐ ( KÓD: 0027 )

  A Hentes és húskészítmény készítő feladata a vágóállatok szakszerű levágása, darabolása, csontozása, formázása, különböző termékek előállítása, csomagolása és értékesítése. A képzés gyakorlati hátterét élelmiszerlaborunk és a Pápai Hús Kft. biztosítja.

  PÉK ( KÓD: 0025 )

  A pék képes sütőipari termék előállítására. A gyártás előkészítését követően a kenyerek és a péksütemények gyártásához tésztát készít, majd feldolgozza. Beállítja a sütési paramétereket és a terméket kemencébe helyezi. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti és készíti elő szállításra.

  PÉK-CUKRÁSZ ( KÓD: 0026 )

  A pék szakma mellett megtanulja a cukrászati készítmények előállítását: teasüteményeket, hidegcukrászati készítményeket, bonbonokat, tortákat készít.

  ERDŐMŰVELŐ – FAKITERMELŐ ( KÓD: 0029 )

  Az erdész szakmunkás elvégzi az erdőgazdálkodással, fakitermeléssel kapcsolatos munkaműveleteket, kezeli az erdőgazdálkodás gépeit, vadgazdálkodási feladatokat lát el.