Iskolánk a 2025/2026-s tanévben az alább felsorolt ágazatokban, szakokon, illetve szakmairányokon hirdet technikumi és szakképzőiskolai képzéseket. Minden képzésről rövid ismertetőt olvashatnak, mely segítségével bemutatjuk az adott képzést. Amennyiben kérdése merülne fel, természetesen állunk rendelkezésére a 89/313-406-os telefonszámon.
A technikum öt évfolyamán felkészíti a tanulókat a négy kötelező közismereti érettségi vizsgatárgyból a kétszintű érettségire. A technikusi szakképesítés szakmai vizsgája lesz egyben az ötödik érettségi tárgy. Így 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kap.
Kézhez kapja az érettségi bizonyítványát és a technikusi végzettséget igazoló oklevelét.
Részt vesz az agrárágazati géprendszerek, gépek, berendezések, eszközök kiválasztásában, üzemeltetésében, karbantartásában és javításában. Felszántja a földet, előkészíti a magágyat, és elveti a magvakat. Kezeli a különböző betakarító gépeket, majd szállítóeszközzel szállítja a terményt.
A mezőgazdasági üzemek, gazdaságok közvetlen szervezésében, a gazdálkodás irányításában vesz részt. A mezőgazdasági technikus a Növénytermesztés és Állattenyésztés szakmairányokhoz kapcsolódó termesztési, tenyésztési, műszaki, gazdálkodási szakterületen önálló feladatokat végez és végeztet, munkacsoportokat irányít. Piackutatást és marketing munkát végez.
Az ágazatban 5 szakmairányra lehet jelentkezni:
• Dísznövénytermesztő és virágkötő
• Zöldségtermesztő
• Gyümölcstermesztő
• Gyógynövénytermesztő és
• Parképítő és fenntartó technikus
A sütő – és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási és csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.
A szakképző iskolai szakképzés három éves. Az első év ágazati ismereteket adó képzés, az azt követő két évben duális képzés folyik, elsősorban munkaszerződés keretén belül. Minden évfolyamon heti két idegen nyelvi óra – angol vagy német választható. Az utolsó évfolyamon ez kibővül heti két óra szakmai idegen nyelvvel, amely segíti a külföldi munkavállalást.
A képzés alatt megtanulják a mezőgazdaságban alkalmazott munkagépek, önjáró betakarítógépek, mezőgazdasági rakodógépek előkészítését a működésre, beállítását az agrotechnikai követelményeknek megfelelő üzemeltetésre. A szakmai képzéshez tanműhelyeink, tangazdaságunk és az ott található erő- és munkagépek állnak rendelkezésre.
A gazda képzésre jelentkezők 3 szakmairányból választhatnak:
A szakmai képzéshez iskolánk tangazdasága és korszerűen felszerelt szaktantermeink biztosítják a szükséges feltételeket.A növénytermesztő és állattenyésztő szakmairány számára a szakmai vizsga megkezdésének előfeltétele a T járműkategóriára korlátozás nélkül, vagy B járműkategóriára érvényes vezetői engedély megléte. Lovász szakmairány számára jogosítvány megszerzése nem kötelező.
A kertész feladata a zöldségnövények szaporítása, telepítése. A szőlő-, a gyümölcs- és a zöldségtermesztésben fizikai erőkifejtést is igénylő termelési tevékenység végzése, a tevékenység végzésével kapcsolatos gépek üzemeltetése, az előállított termékek betakarítása, tárolása és értékesítése. A szakmai képzéshez iskolánk tangazdasága áll rendelkezésre
Az édességkészítő szakmunkás feladata az édesipari félkész- és késztermékek – cukorkák, desszertek, csokoládék – szakszerű, gazdaságos előállítása.
A pék képes sütőipari termék előállítására. A gyártás előkészítését követően a kenyerek és a péksütemények gyártásához tésztát készít, majd feldolgozza. Beállítja a sütési paramétereket és a terméket kemencébe helyezi. A készterméket megfelelő módon tárolja, minősíti és készíti elő szállításra.
A pék szakma mellett megtanulja a cukrászati készítmények előállítását: teasüteményeket, hidegcukrászati készítményeket, bonbonokat, tortákat egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat állít elő hagyományos és korszerű eljárásokkal.
A hentes és húskészítmény készítő feladata a vágóállatok szakszerű levágása, darabolása, csontozása, formázása, különböző termékek előállítása, csomagolása és értékesítése.. Az előkészített húsokból főtt-, főtt-füstölt, sózott-pácolt, érlelt termékeket, vörösárut, sonkát, kolbászt, szalámit készít.
.
A kistermelői élelmiszer-előállító kistermelői viszonyok között gyümölcs-zöldség feldolgozására, szörpök készítésére, kézműves sörök, rövid italok előállítására, valamint házi állataink húsának feldolgozására, húsipari termékek gyártására képes. Falusi vendéglátási ismeretek elsajátítását (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, mezőgazdasági termék előállítást) is biztosítjuk. A képzés során iskolánk tangazdaságában, tankonyhájában, tanéttermében végezzük a szakmai gyakorlati képzést.
A panziós-fogadós ellátja a szálláshely teljes operatív működtetését. Adott szálláshelyre vonatkozó speciális ismeretekkel, kapcsolatrendszerekkel rendelkezik. A szálláshelyen vendéglátó szolgáltatásokat nyújt. Ellátja a szálláshely karbantartási feladatait, ügyel a környezetre, és a logisztikai feladatokat is ellátja, gondoskodik a szálláshely tisztán tartásáról. Kapcsolatot a szálláshely-közvetítőkkel. A szálláshellyel kapcsolatos adminisztrációs tevékenységeket folyamatosan elvégzi.