• Friss Képek

  1 5 7 11 12 15
 • Friss Hírek

  • Felvételi jegyzék a 2024-25-ös tanévre

   11-es kód: Mezőgazdasági gépésztechnikus 12-es kód: Mezőgazdasági technikus 13-as kód: Kertésztechnikus 14-es …
  • ÁLLÁSPÁLYÁZAT

   KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMpályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretébenéjszakai portásMunkakör/feladatkör betöltésére. A pályázati feltételek …
  • Állás ajánlat

   Kisalföldi Agrárképzési Centrum pályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretében gazdasági ügyintéző Munkakör/feladatkör betöltésére …
  • Állás lehetőségek

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 42 …
  • Takarítónői állás

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és …

HATÁRTALANUL beszámoló

2016 június 22. » Hírek

HATÁRTALANUL – Előkészítő órák

2016. május 19-én és 24-én tartottuk felkészítő óráinkat iskolánk 10.A osztályos tanulóinak, akik részt vesznek az idei „Határtalanul a mezőgazdaságban” programban.
Scheller György tanár úrtól hallottak a határon túli magyarság történelméről, mai helyzetéről, Dunaszerdahelyről és az ott élő magyarokról. Lukács-Renczes Tünde tanárnővel pedig toleranciáról beszélgettek, a kooperatív viselkedés szabályairól hallottak és csoportmunkában egy érdekes kérdésre válaszoltak és érvekkel – ellenérvekkel próbálták véleményüket alátámasztani. Nagy várakozással tekintünk a május 26-i találkozás elé.

HATÁRTALANUL – Első utazás

2016. május 26-ától 28-ig láttuk vendégül dunaszerdahelyi partneriskolánk, a Vidékfejlesztési Szakközépiskola farmer-menedzser osztályának 17 diákját, akik 2 kísérőtanárral érkeztek hozzánk.

A csütörtök délelőtti bemutatkozás, iskolánk megismerése, a szállás elfoglalása és ebéd után Primusz József tanár úr vezetésével vadetető készítésbe fogtunk.

Délután csapatépítő játékokkal várt minket Szalóky Katóné László Mária tanárnő. A nagyon jó hangulatú játékos programokban a kísérőtanárok is részt vettek. Matting Norbert tanár úr 18 órára elkészült a babgulyással, melyet az aulában fogyasztott el a két osztály és kísérőik.

Pénteken délelőtt az Agrárexpó gépbemutatóját tekintették meg a diákok, Rácz Zoltán tanár úr vezetésével.

Ebéd után Tangazdaságunk tantermében talajvizsgálat zajlott Kovács Amália és Scheller György tanárok vezetésével. A tanárnő a laborvizsgálatok közben beszélt arról, hogy az egyes mérési eredmények milyen talajminőséget takarnak és milyen haszonnövényeknek megfelelő az adott talaj.
A jegyzőkönyvek elkészítése után Marcsi nénivel meglátogattuk a belvárost, a Fő teret, Kastélyt és a Kékfestő Múzeumot. A fárasztó nap után, a városvezetésünk segítségével 2 órás belépőjegyet kaptak a diákok és kísérőik a Várkertfürdőbe. Késő estig tartott a közös vacsora a belvárosban.

A harmadik, utolsó napunk az Agrárexpó területén telt. Feladataik közé az állatok ellátása, terelése, valamint kérdőívezés volt. Ebédet a Galéria Bisztró „Grill” faházában kaptak vendégeink.
A június 6-i viszontlátás reményében búcsúztunk egymástól.

HATÁRTALANUL – Második utazás

2016. június 6-án 8 órakor, 17 diákkal, Scheller György tanár úrral indultunk Dunaszerdahelyre, a Vidékfejlesztési Szakközépiskolába, hogy újra találkozzunk a május végén megismert diákokkal. A délelőtt az iskola megismerésével, a szállás elfoglalásával az igazgató úrral és a szakmai tanárokkal való megbeszéléssel és a programok egyeztetésével telt. Ebéd után a 34 diákot 5 csoportra osztotta a dunaszerdahelyi növénytermesztés tanárnő. Vegyes csapatokat szervezett, Dunaszerdahelyiek és Pápaiak, fiúk és lányok minden csoportban. Feladatuk, 5 helyszínen, az iskola területén, az alábbi munkálatok voltak: gazolás, a sziklakert rendbetétele és fakéreggel körbeszórása, a pergola csiszolása és festése, egy helyen geo fólia lefektetése, valamint az Átrium rendbetétele (nád csere, metszés, padok csiszolása és festése) volt.
A közös munka jó hangulatban telt, vendéglátóink zsíros kenyeret és hagymát hoztak uzsonnára a diákoknak.
Vacsora előtt rövid városnézésre indultunk. Az igazgatóhelyettes asszony a Vermes villát, Szent Miklós szobrát és a templomot, valamint a belvárost mutatta meg nekünk.
Az esti program közös vacsora a helyben főzött gulyással, fürdőzés az iskola uszodájában, és késő estig tartó beszélgetés volt

Másnap június 7-én, együtt indultunk Turenbe (Zonctorony), ahol egy ritka és érdekes agrárkörös biogazdálkodást látogattunk meg. Szó volt a termesztett növényekről, a technológiáról, a művelés módjáról, a keresletről, az ökológiai gazdálkodók felelősségéről. Működés közben is megnézhettük a talajlazítást. Sok-sok fotóval, élménnyel és tapasztalattal tértünk vissza az iskolába ebédelni.
Délután két közös munka is várt a diákokra. Elutaztunk Dunatőkésre, a Tangazdaságba, ahol modern fejőházat nézhettek meg diákjaink, és kipróbálhatták magukat a fejésben. Utána a búslaki tangazdaság olajütő üzemének udvarán ültettünk fákat. Két császárfa került elhelyezésre a diákok munkájával. Néhány kilométerrel arrébb, a magtár takarítása, falak meszelése következett. Hatalmas teremben álltak sorban a falhoz, hogy a málló részeket, a pókhálót és port lesöpörjék, majd kezdődhetett a meszelés. Fáradtan hazaérve vacsora után, a fiúk még újabb focimeccsre és uszodára is képesek voltak.

Utolsó napunkat egy közös busszal tett udvardi kirándulás töltötte ki. Hatalmas, országos mezőgazdasági kiállítást láthattunk az udvardi mezőnapokon, ott termesztett növényekkel, modern gépekkel, gyönyörű állatokkal volt tele a hatalmas terület. Visszatérve az iskolába, ebéd után kicsit még pihenve, beszélgetve, 16 óra után haza indultunk Pápára.

A közös munka barátságokat épített ki, amelyek úgy tűnik, folytatódni fognak, hisz a diákok már a nyarat tervezik, hogy Győrben, félúton találkozzanak, majd hol Pápán, hol Dunaszerdahelyen töltsenek el egymással néhány napot.

Pályázatunk minden tekintetben elérte célját. Sok-sok közös munka, amely nagyobb közösségeknek hasznos, sok-sok szabad, közös program, mind mind kapcsolatot épített a tizedikes, programban részt vevő mezőgazdások között. Köszönjük a lehetőséget az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőnek. Köszönjük a támogatást Pápa városának, valamint a dunaszerdahelyi iskolának a részvételt és partnerséget.

HATÁRTALANUL – Értékelő óra

Hazaérkezésünket követő napon tartottuk meg az értékelő órát a diákokkal és Scheller György tanár úrral. A tanév végének közelsége miatt, nem halogattuk, illetve a friss élményekről könnyebb beszélgetni. A több, mint 700 fotó segítségével felidéztük a projekt 6 napját. Irányított beszélgetés segítségével újra végigjártuk a kirándulás helyszíneit, felelevenítettük az egyes programelemeket és a hozzájuk kapcsolódó tantárgyi tartalmakat. Létrehoztunk egy Facebook csoportot a dunaszerdahelyi diákokkal együtt, ahol ők is megoszthatják legjobb élményeiket és közös képeiket. Rövid beszámolót írtak diákjaink az agrárkörös gazdálkodásról, melyet majd növénytermesztés órán is felhasználnak.A második részben elégedettségi kérdőívet töltöttek ki a tanulók, ami az itthoni szervező munkát segíti elmondták kinek mi volt a legkedvesebb élménye.Köszönetünket fejezzük ki a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola igazgatójának, Mgr. Szabó Lászlónak és tanárainak, kiemelve Nyári Gabriellát, Fucsek Margitot, Németh Józsefet, Ürögi Ivánt, akik munkájukkal, szervezésekkel, idejükkel, vendégszeretetükkel megtettek mindent a projekt sikeréért, kényelmünkért, a közös munkák eredményességéért, szabadidőnk hasznos eltöltéséért, valamint a két osztály kapcsolatának kiépítéséért.
Köszönet mindenért: Lukács Judit
Pápa, 2016. június 13.

 

A beszámolóhoz tartozó képeket a Galériában megnézheted.
A beszámoló letölthető verziója itt található.