Karvas Kleopátra vagyok, 10.-es és a vendéglátást tanulom. A Németországi gyakorlatot a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola által töltöttem. Egy hónapot töltöttünk kint, és a szakmánknak megfelelően dolgoztunk. Az osztályomból még Szilvia jött, akivel ez által szorosabb lent a barátságunk. A szakács munkakör feladatai többek között: hidegtálak elkészítése, zöldségek-gyümölcsök előkészítése, mosogatás, takarítás. A pincér munkakör feladatai: díszítés, felszolgálás, terítés, mosogatás, takarítás. Átlagosan 7-8 órákat dolgoztunk „fél” órás szünetekkel. Kedvesen fogadtak minket az ott dolgozók és sok segítséget kaptunk. Hétvégi szabadidős programokra csak a szállodába volt lehetőség, amennyiben nem dolgoztunk. A szállodában lehetőség volt este a híres Fliegel-bár meglátogatására, és a Lobbi-ban volt lehetőség a szórakozásra, napközben igénybe lehetett venni a konditermet és persze a sízőknek is remek lehetőségeik voltak a kikapcsolódásra. Rennsteig egy gyönyörű és csendes vidék volt. A szállás minősége nagyon jó volt, míg az ellátás már kevésbé. Szerencsére a munkahelyre könnyű volt megoldani a közlekedést, mivel a szállodában végeztük a gyakorlatot. Az elvárások nem sokkal voltak nagyobbak, mint itthon, viszonyt a tisztaságra jobban figyeltek.
A kiutazás előtt kaptunk felkészítést a kultúráról, szokásokról és a viselkedésről majd nyelvórákat is kaptunk. Ezek eredményesek voltak. Az iskolából összesen 4-en mentünk ki, és én úgy gondolom, hogy mindenki nagyon élvezte. Voltak kisebb nagyobb összerezzenések, de még ezek ellenére is rendkívül jól teltek a napjaink. Sajnos igen hamar eltelt ez az egy hónap. Szívesen visszamennék, de akkor már nem gyakornokként.
Karvas Kleopátra
10.C