A pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 9. évfolyamos húsipari termékgyártó tanulói 2018.március 5-én a Veszprém Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében, szintvizsga keretében adhattak számot tudásukról.
A szintvizsga célja, hogy a szakmai képzés adott időszakában mérje a tanulók képességeit, megszerzett ismereteit, gyakorlaton elsajátított tudását.
A feladatok sokrétűek voltak. Először írásbeli feladattal kezdtek diákjaink, melyben, a sertés kereskedelmi húsrészeit kellett ismertetni, majd meg kellett határozni a hátsó csülök csontozásakor kitermelődő húsrészek mennyiségét a feladatlapon meghatározott kitermelési %-ok segítségével! A szóbeli munkavégzésnél ismertetni kellett a személyi higiénia előírásait, amelyek betartása nélkül nem lehet a csontozást megkezdeni. Valamint kérdés volt az is, hogy a munka végzése során milyen munkavédelmi szabályokat, balesetvédelmi előírásokat kell betartani.
Gyakorlati feladatként, hátsó csülköt kellett csontozni, megfelelő technológiai ismertek és előírások alkalmazásával. A kitermelt anyagokat el kellett különíteni, megnevezni a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján.
A diákok sikeres felkészítésében nagy szerepük volt szakmai tanáraiknak, osztályfőnöküknek és a külső gyakorlati oktatóknak. A megmérettetés izgalma ellenére a diákok zökkenőmentesen vizsgáztak, még jobban elmélyedhettek a húsipari termékgyártó szakma rejtelmeiben. Erre kiemelten szükség van, hiszen a következő cél a sikeres szakmunkásvizsga letétele.
Tanulóinknak gratulálunk, tanulmányaikhoz további sok sikert kívánunk!
Ezúton szeretnénk megköszönni, a Pápai Hús Kft-nek a helyszín biztosítását és az alkalmazottak áldozatkész munkáját!
Fehér Zsófia igazgatóhelyettes