• Friss Képek

  1 5 7 11 12 15
 • Friss Hírek

  • Oltás

   Kedves Diákok! Az iskolai Covid19 elleni oltás 2021. szeptember 2. 8.00 – …
  • Tanévnyitó

   Tisztelt Szülők, kedves Diákok! Tanévnyitó ünnepélyünket 2021. szeptember 1-én 8 órakor tartjuk. …
  • COVID-19

   Kedves Diákok! Az iskolánkban is lehetőség lesz  COVID-19 elleni védőoltás felvételére, erről …
  • Tankönyvosztás

   A tankönyvosztás a 10., 11., 12., 13. évfolyamosoknak augusztus 30-31. lesz, 8- …
  • Eladó bárány

Szép siker a Pék Szakma Kiváló Tanulója Országos Versenyen

Szabó Anita végzős pék tanulónk országos 2. helyezést ért el. Kiváló gyakorlati munkáért kiérdemelte az 1. helyezést, a legszebb pékterméket készítette a versenyen.

A verseny krónikája:
Az évente megrendezett Pék Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjére az idén Nagykőrösön, a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskolában került sor. A versenyre 20 tanuló nevezett az ország különböző iskoláiból.
Az első napon minden tanuló sorszámot húzott, amelyet a verseny során végig azonosításra használtak. Délelőtt a versenyzők írásbeli feladatsort kaptak. Ebben nem csak szakmai technológia, hanem számítási feladat, gazdasági ismeretek és szakmai gépek feladat szerepelt. Délután szóbeli feladatot kaptak a tanulók, a kovászról szerzett tudásukat, a liszt jellemzőit kellett elmondani, idegen nyelven pedig egy párbeszéd volt a feladat.
A második napon gyakorlatban kellett bizonyítani a tanulóknak. A versenybizottság titokban tartotta, hogy milyen terméket kell majd készíteni, így csak a helyszínen derült ki, hogy fonott kalács és mákos tekercs gyártásával kell megküzdeni a versenyzőknek. Ehhez segítségképpen csak egy zsebszámológépet használhattak, a szükséges anyagok mennyiségét is fejből kellett tudni. További nehézség volt, hogy a tanműhely eszközeit először használták. Még délutánra is jutott feladat: zsemlét kellett csomagolni és az előírásoknak megfelelően címkézni, kör alakú mézeskalácsot készíteni és glazúrral kidíszíteni. A laboratóriumi gyakorlaton a liszt szén és korpázottság ellenőrzését kellett elvégezni.
A verseny ideje alatt a kísérő tanárok részére színvonalas továbbképzést szervezett a vendéglátó iskola.
A második este a versenybizottság kiállította a sorszámmal elkészített termékeket. Nagy volt az izgalom és a találgatás, de a végeredmény csak a harmadik napon, az ünnepélyes eredményhirdetésen derült ki. Ez a jó eredmény nemcsak Anitának elismerés a szorgalmas munkájáért, és helytállásáért, hanem jóleső érzés a felkészítő szakmai tanároknak is. Az összetett és sokoldalú megmérettetés sikere a 3 éves közös munka eredményességét is jelenti.