• Friss Képek

  1 5 7 11 12 15
 • Friss Hírek

  • Felvételi jegyzék a 2024-25-ös tanévre

   11-es kód: Mezőgazdasági gépésztechnikus 12-es kód: Mezőgazdasági technikus 13-as kód: Kertésztechnikus 14-es …
  • ÁLLÁSPÁLYÁZAT

   KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMpályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretébenéjszakai portásMunkakör/feladatkör betöltésére. A pályázati feltételek …
  • Állás ajánlat

   Kisalföldi Agrárképzési Centrum pályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretében gazdasági ügyintéző Munkakör/feladatkör betöltésére …
  • Állás lehetőségek

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 42 …
  • Takarítónői állás

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és …

Eurotour 2012

2014 szeptember 22. » Hírek

Az Eurotour program 2009-ben kezdődött, de az előkészületei már a 2008-as évben megkezdődtek, amikor a két iskola úgy határozott, hogy közös projektbe kezd, melynek a lényege, hogy az iskola vendéglátós tanulói az itthoni képzésüket kiegészíthetik egy franciaországi képzéssel. Így szakmunkás pincér és szakács, valamint vendéglátó technikus tanulók számára nyílt meg ez a fantasztikus lehetőség.
Először nézzük a számszerű adatokat:
2009-ben 4 fő vett részt a franciaországi gyakorlaton, 2010-ben pedig 3-an vállalták a kihívást, melyhez a Tempus Közalapítvány biztosította az anyagi forrást. 2011-ben nem nyertünk pályázatot, de ennek ellenére 2 diák saját költségén vállalta a kiutazást a CFA Louis Piroux iskolába. 2012-ben újabb 3 fő tehette meg az utat Franciaországba. Így összesen az elmúlt 4 évben 12 tanulónak adatott meg, hogy tanulmányait Franciaországban folytathassa a gasztronómia hazájában. Ebből a 12 főből jelenleg 6-an továbbra is kint dolgoznak és tanulnak, hogy még jobban elsajátítsák a vendéglátás mesterségét. Sikeresek a szakmájukban és boldogan mesélnek élményeikről.
Persze természetesen nem olyan egyszerű egy teljes évre külföldre menni tanulni, vagy éppenséggel ott is maradni, távol a családtól, barátoktól. De én úgy látom, hogy ők megtalálták a helyüket a világban és jól érzik magukat.
2009-től folyamatosan, mint kísérő tanár vettem részt a diákok mindennapjaiban. Az első héten én voltam a kapocs a francia iskola és a magyar diákok között, ugyanis az első hetet velük töltöttem, segítettem a beilleszkedésüket, megszerveztem a kinti tartózkodás minden pillanatát, hogy nehogy úgy érezzék, hogy magukra vannak hagyva. Az első hét után is folyamatosan tartottam velük a kapcsolatot, e-mailek, néha egy-egy telefon, találkozások itthon vagy éppenséggel ott, amikor ellátogattam Franciaországba. Soha nem hagytam ki a lehetőséget, hogy megismerjem a kinti körülményeiket, meghallgassam az örömüket és a bánatukat. Mert azért abból is adódott néha egy-egy.
A francia partner, Nicolas Viard, mindig a legkörültekintőbben válogatta meg a gyakorlati helyeket. Olyanokat választott, amelyekkel már évek óta tartó, kölcsönös barátságon alapuló viszonyt tartott fent. Tanulóink teljes egészében megismerhették a francia gasztronómiát.
A gyerekek kinti beszámolói is azt suggalják, hogy nem könnyű ott kint a tanulás mellett a gyakorlati helyen is megállni a helyüket, de az elért eredmények, a folyamatosan bővülő bizonyítványok, elismerések mind azt bizonyítják, hogy érdemes, és igenis kell lehetőséget biztosítani a talpraesett, bátor diákoknak, hogy megszerezhessék azt a tapasztalatot, amellyel itthon vagy külföldön munkát tudjanak találni.
Nagyon büszke vagyok mindenkire!! Azokra a diákokra is, akik csak egy évet töltöttek Franciaországban, és azokra is, akik még mindig ott élnek, mert nagy bátorság kell ahhoz, hogy megállják a helyüket külföldiként egy idegen országban.
Pápa, 2014. szeptember 15.
Proszt Krisztna
kísérő tanár