• Közelgő Események

    1. Fogadó óra

      február 4.15:00 - 16:00
    2. Szülői értekezlet

      február 4.16:00 - 17:00
    3. Fogadó óra

      április 8.15:00 - 16:00
  • Friss Képek

    1 5 7 11 12 15
  • Friss Hírek

    • Takarítónői állás

      Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és …
    • Burgonya árusítás

      Burgonya árusítás október 16-án, szerdán 9.00 és 13.00 óra között az iskola …
    • Állás hirdetés

      ÁLLÁSPÁLYÁZATKISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMBatthyány Lajos Mezőgazdsági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumpályázatot …
    • Javítóvizsga 2024

    • Felvételi jegyzék a 2024-25-ös tanévre

      11-es kód: Mezőgazdasági gépésztechnikus 12-es kód: Mezőgazdasági technikus 13-as kód: Kertésztechnikus 14-es …

Németországban jártunk az ERASMUS + program keretében

2016 február 20. » Hírek

2016. január elején mentünk ki Németországba, hogy tapasztalatokat, gyakorlatot és természetesen jó élményeket szerezzünk. Az iskolában hallottunk a lehetőségről, hogy először indítják ezt a programot, ami diákokat foglalkoztat külföldi munkalehetőséggel. A kiutazást felkészítő órák előzték meg, többek között nyelvi előkészítő, kulturális ismeret és helyismeret. Az órák izgatottan teltek, mert már nagyon vártuk, hogy ott lehessünk.
Az utazás hosszú volt, de végül 8 órás út után odaértünk az átirányító helyre, ahol kaptunk szállást és vacsorát. Másnap elindultunk a gyakorlati helyünkre, Rennsteigbe, ami egy 4 csillagos hotel volt. Szép nagy 2 ágyas szobánk volt TV-vel, kanapéval, mosdóval. Az első nap pihentünk, kicsomagoltunk, körbe vezettek bennünket, megismerkedtünk az ott dolgozókkal. Második nap már munkába is álltunk. Én (Sziszi) pincérnőként, Kleopátra pedig szakácsként. Hetenként váltogattuk ezt a két munkakört. Pincér munkakör: terítés, mosogatás, koktélok, italok keverése, felszolgálása, rendezvényeknél való segítség, reggeliztetés, ételek felszolgálása, amikor nem volt svédasztal, díszítés készítése. Szakács munkakör: svéd asztal készítése, különböző hidegtálak előállítása, zöldségek-gyümölcsök tisztítása, darabolása, büfékocsi feltöltés, mosogatás, desszertkészítés. Általában 7-8 órát dolgoztunk, ½-1 óra szünettel. Teljes vidámsággal, jókedvvel teltek el a napjaink az ott dolgozókkal is, amíg új főnököt nem kaptunk, ez rontott kissé a hangulaton. Hetente 2 szabadnapunk volt, ez mindig változott, hogy melyik napot kaptuk meg. Ilyenkor lehetett kirándulni a közeli síparadicsomba, elmenni a hotel bárjába, konditermébe. Ez a külföldi szakmai gyakorlat jó lehetőség volt arra, hogy önállósodjunk, a helyi kultúrát megismerjük, elmélyítsük nyelvtudásunkat és új barátokat szerezzünk. Mi kevesebbet vártunk ettől az utazástól, de többet kaptunk. (Egyedül csak az ételben csalódtunk). Az utolsó napfájó szívvel búcsúztunk mindenkitől és úgy is hagytuk ott a szállodát.

Karvas Kleopátra, Uhlár Szilvia
10. C vendéglátó szakgimnáziumi tanulók