• Friss Képek

  1 5 7 11 12 15
 • Friss Hírek

  • Felvételi jegyzék a 2024-25-ös tanévre

   11-es kód: Mezőgazdasági gépésztechnikus 12-es kód: Mezőgazdasági technikus 13-as kód: Kertésztechnikus 14-es …
  • ÁLLÁSPÁLYÁZAT

   KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMpályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretébenéjszakai portásMunkakör/feladatkör betöltésére. A pályázati feltételek …
  • Állás ajánlat

   Kisalföldi Agrárképzési Centrum pályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretében gazdasági ügyintéző Munkakör/feladatkör betöltésére …
  • Állás lehetőségek

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 42 …
  • Takarítónői állás

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és …

Határtalanul a mezőgazdaságban

2015 április 22. » Hírek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul pályázaton iskolánk a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakképző Iskolával vette fel a kapcsolatot. A program keretében két találkozásra került sor. 2014 októberében a partneriskola diákjai utaztak hozzánk, 2014. április 13-án pedig a Mező diákjai látogattak Dunaszerdahelyre. A közösen végzett munkán kívül ők is gazdag programokat szerveztek. Erről kérdeztem a 11. E osztály programban résztvevő diákjait (Résztvevők: Molnár Regina, Nagy Szilvia, Nagy Alexandra, Molnár Bence, Obermayer Roland, Győrffy Tamás, Horváth Attila, Varga Dominik, Gőgös Gergő, Lukács Judit tanárnő, Scheller György tanár úr).
– Melyek voltak a kötelezően végrehajtandó feladatok?

– Első nap a kollégium udvarán sziklakertet hoztunk létre. Második nap az iskola tangazdaságában, Dunatőkésen, részt vettünk a déli fejésben és tejminőség vizsgálatot végeztünk. Harmadik nap, a Buslak Oil üzemben, hidegen sajtolt olaj gyártási folyamatában vettünk részt, palackozás, címkézés, csomagolás.

01

1. ábra Sziklakert építés

 

2. ábra Déli fejés

2. ábra Déli fejés

 

 

 

 

3. ábra Tejminőség vizsgálat

3. ábra Tejminőség vizsgálat

4. ábra Buslak Oil üzemben

4. ábra Buslak Oil üzemben

– Hogy töltöttétek a szabad időt?
– Részt vettünk az iskola költészetnapi ünnepén. Meglátogattuk a közelben lévő Kortárs Magyar Művészeti Galériát, a Vermes Villában. Egy fotorealisztikus budapesti művész kiállítását néztük meg. A Villa udvarán pedig, rajztanárunk, Khell Zoltán szobránál készítettünk csoportképet. Az első napot városnézés és közös őzpörkölt főzés zárta. A vacsora után az iskola uszodájában töltöttük az időt.

5. ábra A Vermes Villa udvarán

5. ábra A Vermes Villa udvarán

– Második nap a McCarter gyümölcslé készítő üzem gyártási folyamatát láthattuk ahol mindent megkóstolhattunk. A gyár területén voltak a hidrokultúrás paradicsom termesztő üvegházak, ezekben is sok érdekeset tanultunk. Este a helyi termálfürdőben töltöttük közösen az időt.

6. ábra McCarter üzem

6. ábra McCarter üzem

7. ábra Hidrokultúrás paradicsomtermesztés

7. ábra Hidrokultúrás paradicsomtermesztés

 

 

– Harmadik napon két lovas farmot mutattak meg nekünk. Az első helyen, a nagyudvarnoki Bíró Ranchon, szabad tartású lovak, lovas íjászat valamint az iskola lovászainak képzése folyik. A második, a dunatőkési Cajlik Ranch, verseny istállókkal , versenylovakkal, fedett verseny pályával, egy egészen más élmény volt, mint az előző. Láttunk ló patkolást, valamit, hogy hogyan edzik a lovakat futópadon. Ezután a Dunatőkési vízimalmot tekintettük meg. Hazafelé megcsodáltuk a Bősi vízi erőművet, és itt búcsúztunk el a dunaszerdahelyi diákoktól.

8. ábra Bíró Ranch

8. ábra Bíró Ranch

9. ábra Cajlik Ranch

9. ábra Cajlik Ranch

 

 

Véber Ádám 10. F osztály