• Közelgő Események

    1. Pályaválasztási nyílt nap

      december 2.08:00 - 12:30
    2. Pályaválasztási fogadóóra

      december 7.16:00 - 17:00
    3. Fogadó óra

      december 8.15:00 - 16:00
    4. Téli szünet

      2020-12-19.08:00 - 2021-01-03.17:00
    5. Pályaválasztási fogadóóra

      2021-01-11.16:00 - 17:00
  • Friss Képek

    1 5 7 11 12 15
  • Friss Hírek

    • Tanítás az őszi szünet után

      Kedves Diákok!Tájékoztatni szeretnélek Benneteket, hogy hétfőn (november 2-án) folytatódik a tanítás. A …
    • Korona vírus

    • Fogadó óra

      Tisztelt Szülők! Tájékoztatni szeretném Önöket, hogy 2020. október 13-án a fogadó órát …
    • Álláshírdetés

      Gyógypedagógus A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző …
    • Eladó széna

      Letölthető árajánlati lap

Németországban jártunk az ERASMUS + program keretében

2016 február 20. » Hírek

2016. január elején mentünk ki Németországba, hogy tapasztalatokat, gyakorlatot és természetesen jó élményeket szerezzünk. Az iskolában hallottunk a lehetőségről, hogy először indítják ezt a programot, ami diákokat foglalkoztat külföldi munkalehetőséggel. A kiutazást felkészítő órák előzték meg, többek között nyelvi előkészítő, kulturális ismeret és helyismeret. Az órák izgatottan teltek, mert már nagyon vártuk, hogy ott lehessünk.
Az utazás hosszú volt, de végül 8 órás út után odaértünk az átirányító helyre, ahol kaptunk szállást és vacsorát. Másnap elindultunk a gyakorlati helyünkre, Rennsteigbe, ami egy 4 csillagos hotel volt. Szép nagy 2 ágyas szobánk volt TV-vel, kanapéval, mosdóval. Az első nap pihentünk, kicsomagoltunk, körbe vezettek bennünket, megismerkedtünk az ott dolgozókkal. Második nap már munkába is álltunk. Én (Sziszi) pincérnőként, Kleopátra pedig szakácsként. Hetenként váltogattuk ezt a két munkakört. Pincér munkakör: terítés, mosogatás, koktélok, italok keverése, felszolgálása, rendezvényeknél való segítség, reggeliztetés, ételek felszolgálása, amikor nem volt svédasztal, díszítés készítése. Szakács munkakör: svéd asztal készítése, különböző hidegtálak előállítása, zöldségek-gyümölcsök tisztítása, darabolása, büfékocsi feltöltés, mosogatás, desszertkészítés. Általában 7-8 órát dolgoztunk, ½-1 óra szünettel. Teljes vidámsággal, jókedvvel teltek el a napjaink az ott dolgozókkal is, amíg új főnököt nem kaptunk, ez rontott kissé a hangulaton. Hetente 2 szabadnapunk volt, ez mindig változott, hogy melyik napot kaptuk meg. Ilyenkor lehetett kirándulni a közeli síparadicsomba, elmenni a hotel bárjába, konditermébe. Ez a külföldi szakmai gyakorlat jó lehetőség volt arra, hogy önállósodjunk, a helyi kultúrát megismerjük, elmélyítsük nyelvtudásunkat és új barátokat szerezzünk. Mi kevesebbet vártunk ettől az utazástól, de többet kaptunk. (Egyedül csak az ételben csalódtunk). Az utolsó napfájó szívvel búcsúztunk mindenkitől és úgy is hagytuk ott a szállodát.

Karvas Kleopátra, Uhlár Szilvia
10. C vendéglátó szakgimnáziumi tanulók