• Friss Képek

  1 5 7 11 12 15
 • Friss Hírek

  • Felvételi jegyzék a 2024-25-ös tanévre

   11-es kód: Mezőgazdasági gépésztechnikus 12-es kód: Mezőgazdasági technikus 13-as kód: Kertésztechnikus 14-es …
  • ÁLLÁSPÁLYÁZAT

   KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMpályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretébenéjszakai portásMunkakör/feladatkör betöltésére. A pályázati feltételek …
  • Állás ajánlat

   Kisalföldi Agrárképzési Centrum pályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretében gazdasági ügyintéző Munkakör/feladatkör betöltésére …
  • Állás lehetőségek

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 42 …
  • Takarítónői állás

   Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és …

Évfordulós iskola

2014 február 3. » Hírek

Pápa város idén 800 éves, ezzel együtt emlékezünk meg iskolánkról, amelyben mezőgazdász szakképzésünk 120 éves. Erre tanáraink és diákjaink egyaránt büszkék lehetnek.  Különleges aktualitását adja, hogy 2013. 08. 01.-től a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozik az intézmény. Így újra önálló iskolává vált a „Mező”, jelenlegi nevén:  Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola. Immáron 10 éve, hogy részt veszünk a Séta programban. E programon keresztül az olvasók láthatják, hogy iskolánkban intenzív munka folyik. Jubileumi alkalmaink kapcsán Békefi Imre igazgató úrral beszélgettem, aki rég óta iskolánk pedagógusa, egy éve igazgatója.
Igazgató Úr! Kérem, mondjon pár szót magáról!
– Törzsgyökeres pápai vagyok. Pedagógus családban születtem, ebben az iskolában dolgozott az édesanyám is. A gimnázium után a győri tanítóképző főiskolára jelentkeztem, a diploma megszerzése után 8 évet tanítottam egy pápai általános Iskolában. 1999-ben kerültem ide a „Mezőbe”, ahol történelmet tanítottam és háromszor osztályfőnök voltam. Munka mellett elvégeztem a történelem szakot. Tanítani mindenhol szerettem, de osztályfőnökként sok őszinte beszélgetésben volt részem a középiskolásokkal, hiszen egy osztályfőnök igyekszik jó kapcsolatot kialakítani diákjaival. Ez számomra nagyon jó élmény volt. 2010-től igazgató helyettes, 2013-tól intézményünk megbízott igazgatójának neveztek ki.Békefi Imre
Milyen képzések várják a jelentkező diákokat?
– Az iskola és a szakképzések nagy átalakulásokon mennek keresztül, még inkább meghatározóak lesznek a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmacsoport képzések. Így, a következő tanévtől az általános mezőgazdasági képzés mellett mezőgazdasági gépszerelő szakot hirdetünk meg. Továbbra is lesz erdészet-vadgazdálkodás szakközepes osztály. Az eddigiektől eltérően az élelmiszeripari csoportban megjelennek a már érettségit adó képzések is. A hagyományos pék szakma mellett újdonság a szakiskolai édesipari termékgyártó, illetve indulhat a kertészet és parképítés érettségire felkészítő szakközepes-és kertész szakiskolás képzés. A lovászok oktatása is folytatódik.  Mindegyik indítása létszámtól függ majd, de szeretnénk, ha legalább egy osztály összejönne.
Milyen program lehetőségek vannak iskolánk közösségének?
– Programjaink két csoportra oszthatóak. Egyik része kötetlenebb, melyek szórakoztató, színes programok. Ezek évről évre ismétlődnek : a szüreti nap, a mezős csillag születik, a gólyaavató, a diáknap, és a bálok. A programjaink másik része hivatalos. Iskolánk 1989-ben felvette Batthyány Lajos gróf nevét és szobrot állítatott neki az iskola területén. Névadónk vértanú halálára emlékezvén kiemelt szerepet kap az október 6-ai megemlékezés, illetve a március 15-i ünnepély. Mindezek jelentőségét növeli, hogy e két állami ünnepünk kapcsán alapítványunk segítségével a nehéz helyzetben élő, és jó tanuló diákokat ösztöndíjban részesítjük. A nemzeti ünnepeinknek a helyszíne a 2010-ben épített aula. A karácsonyt rendszerint valamelyik történelmi felekezetünk templomában ünnepeljük meg, ahol énekkarunk és irodalmi színpadunk ad közös műsort. Szalagavatónk megrendezésére pár éve helyszínt váltottunk, a városi sportcsarnokba diákjaink már létszámkorlátozás nélkül hívhatják meg családtagjaikat és barátaikat.  A ballagás az alsóbb éveseknek is ünnep, hiszen sorfalat állnak és feldíszítik a termeket, ezzel búcsúznak a végzősöktől.
–  Milyen tervek vannak a jövőre nézve? Milyen fejlesztések várhatóak?
– Iskolánknak van egy tangazdasága, ami több mint 100 hektáron gazdálkodik, és itt tejelő szarvasmarhatartással foglalkozunk. Mindent megteszünk, hogy a tangazdaság a lehető legmodernebb módon tudjon gazdálkodni. Amennyiben indul a kertészet, annak feltételeit is biztosítani kell,megvalósítása pályázati pénzekből lehetséges. Egykori fenntartónk Pápa város, nagyon sokat segített azzal, hogy a pályázaton nyert pénzből az iskola épületek nagy részét felújította. Így minden termünk fiatalabb 10 évnél, – némelyek digitális táblával felszereltek – így az épületek felújítására egy ideig nincs szükség. Az induló képzések fejlesztéséért mindent megteszünk. Az iskola területén megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket az iskola konyhán fel tudják használni. Folyamatos az eszközbeszerzés a tankonyhán is. Régi vágyam lenne olyan sporteszközök beszerzése, melyek az iskola udvarán felállíthatók és a diákok a szüneteket hasznosan és kellemesen tölthetnék pingpong meccsekkel, sakkozással, vagy skateboarddal. Ezáltal még otthonosabb és barátságosabb lenne maga az iskola.
Köszönöm az interjút Igazgató úrnak és kívánok további sok sikert pályájához, bízva benne, hogy régi vágya hamarosan teljesül.

Bertalan Brigitta 11. G