• Közelgő Események

    1. Pályaválasztási nyílt nap

      november 26.08:00 - 14:30
    2. Pályaválasztási fogadóóra

      december 2.16:00 - 17:00
    3. Fogadó óra

      december 10.15:00 - 16:00
    4. Pályaválasztási fogadóóra

      2025-01-13.16:00 - 17:00
    5. Fogadó óra

      2025-02-04.15:00 - 16:00
  • Friss Képek

    1 5 7 11 12 15
  • Friss Hírek

    • Burgonya árusítás

      Burgonya árusítás október 16-án, szerdán 9.00 és 13.00 óra között az iskola …
    • Állás hirdetés

      ÁLLÁSPÁLYÁZATKISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMBatthyány Lajos Mezőgazdsági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumpályázatot …
    • Javítóvizsga 2024

    • Felvételi jegyzék a 2024-25-ös tanévre

      11-es kód: Mezőgazdasági gépésztechnikus 12-es kód: Mezőgazdasági technikus 13-as kód: Kertésztechnikus 14-es …
    • ÁLLÁSPÁLYÁZAT

      KISALFÖLDI AGRÁRSZAKKÉPZÉSI CENTRUMpályázatot hirdet Munkaviszony (MT) keretébenéjszakai portásMunkakör/feladatkör betöltésére. A pályázati feltételek …

ERASMUS + Nyári gyakorlat Németországban

2016 augusztus 3. » Hírek

Osztályfőnökömtől tudtuk meg, hogy Németországban gyakorlati lehetőség nyílik arra, hogy szakmai tudásunkat és nyelvismeretünket bővítsem. 2016 júniusában mentünk ki Németországba, egyikünk szakács, másikunk pék tanuló. Nehezen szoktunk bele a korai felkelésbe és a szakmát is jól meg kellett ismerni, de gyorsan mindent megtanultunk. Éjjel 1-kor kezdtük a műszakot, átlagosan 8 órában. De szívesen maradtunk segíteni, amit később valamilyen formában meg is háláltak nekünk. Azért megterhelő volt számunkra, a kívüli korai kelés, de ez csak a kitartásunkat erősítette.
Amikor kiértünk, meglepően nagyvonalú és szívélyes fogadtatásban részesültünk. Fantasztikus volt az ellátás és a szállás, de ami még nagyszerűbb, az emberek kedvessége, nyitottsága és végtelen türelme. Rendkívül sokféle terméket készítettünk a pék-cukrász iparnak megfelelően, de emellett a szakács szakmából is kivettük a részünket, egy kevés segítségnyújtással. Nagy volt a koncentrálás és teljes mértékben elvárt, hisz a mentalitásukba ez szinte bele van építve már hosszú idők óta. Mások a nyersanyagok, amelyek a termékekbe kerültek, de egészségesebb is, hiszen nagyon sok bio anyagot használnak. Nagyon jellemző az olajos magvas termék, illetve hogy az élesztő mellé sört is tesznek a termékbe. Szerencsére a munkánkkal, nagyon meg voltak elégedve, többször is kaptunk dicséretet. És bár lehet, hogy nem mindig értettük egymást a németekkel, de mindig rájöttünk, hogy mit akarnak. Egy műszakban velünk együtt kb. 7-en dolgoztunk és nem volt az, hogy kapkodni kéne, mert precízen, beosztott időben volt minden. A szállás szintén fantasztikus volt, de magyar TV-csatornára most sem volt lehetőség. Ismét sok városban és faluban jártunk, de a legjobban Waltershausen és Erfurt nyerte el a tetszésemet. Amikor a hónap letelt, sajnos fájó szívvel kellett elbúcsúznunk a kedves emberektől, de az ígéret él, hogy még találkozunk…
Köszönettel tartozunk, mindenkinek, akik lehetőséget biztosítottak számumunkra, hogy ilyen fantasztikus élményben lehetett részünk. Köszönöm elsősorban az iskolámnak, a szervezőknek és mindenkinek, aki segítette kijutásunkat!

Szabó Sándor Pék
Véber Valentin Szakács

 

 

 

 

 

 

További képek a Galériában