• Közelgő Események

    1. Országos kompetencia mérés

      május 26.08:00 - 12:00
    2. Pályaorientációs nap

      május 27.08:00 - 17:00
    3. Iskolanap

      május 28.08:00 - 17:00
  • Friss Képek

    1 5 7 11 12 15
  • Friss Hírek

    • Pótbeiratkozás

      Iskolánkba a pótbeiratkozás 2021. május 10 – 2021. május 21-e között lesz. …
    • Tájékoztatás

      Kedves Diákok! Iskolánkban 2021. május 10-én nagy létszámú szakmai írásbeli vizsgát tartunk. …
    • ideiglenes felvételi jegyzéket a 2021/2022-es tanévre

      0011-es mezőgazdasági gépésztechnikus 0012-es erdésztechnikus 0013-as mezőgazdasági technikus 0014-es kertésztechnikus 0015-ös sütő- …
    • Tájékoztató

      Kedves Diákok! Sajnálattal tájékoztatlak Benneteket, hogy 2021.március 8-tól teljesen digitális oktatásra térünk …
    • Igazgatói pályázat

      Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum pályázatot hirdetA Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum IntézményébeKisalföldi ASzC Batthyány Lajos …

ERASMUS + Nyári gyakorlat Németországban

2016 augusztus 3. » Hírek

Osztályfőnökömtől tudtuk meg, hogy Németországban gyakorlati lehetőség nyílik arra, hogy szakmai tudásunkat és nyelvismeretünket bővítsem. 2016 júniusában mentünk ki Németországba, egyikünk szakács, másikunk pék tanuló. Nehezen szoktunk bele a korai felkelésbe és a szakmát is jól meg kellett ismerni, de gyorsan mindent megtanultunk. Éjjel 1-kor kezdtük a műszakot, átlagosan 8 órában. De szívesen maradtunk segíteni, amit később valamilyen formában meg is háláltak nekünk. Azért megterhelő volt számunkra, a kívüli korai kelés, de ez csak a kitartásunkat erősítette.
Amikor kiértünk, meglepően nagyvonalú és szívélyes fogadtatásban részesültünk. Fantasztikus volt az ellátás és a szállás, de ami még nagyszerűbb, az emberek kedvessége, nyitottsága és végtelen türelme. Rendkívül sokféle terméket készítettünk a pék-cukrász iparnak megfelelően, de emellett a szakács szakmából is kivettük a részünket, egy kevés segítségnyújtással. Nagy volt a koncentrálás és teljes mértékben elvárt, hisz a mentalitásukba ez szinte bele van építve már hosszú idők óta. Mások a nyersanyagok, amelyek a termékekbe kerültek, de egészségesebb is, hiszen nagyon sok bio anyagot használnak. Nagyon jellemző az olajos magvas termék, illetve hogy az élesztő mellé sört is tesznek a termékbe. Szerencsére a munkánkkal, nagyon meg voltak elégedve, többször is kaptunk dicséretet. És bár lehet, hogy nem mindig értettük egymást a németekkel, de mindig rájöttünk, hogy mit akarnak. Egy műszakban velünk együtt kb. 7-en dolgoztunk és nem volt az, hogy kapkodni kéne, mert precízen, beosztott időben volt minden. A szállás szintén fantasztikus volt, de magyar TV-csatornára most sem volt lehetőség. Ismét sok városban és faluban jártunk, de a legjobban Waltershausen és Erfurt nyerte el a tetszésemet. Amikor a hónap letelt, sajnos fájó szívvel kellett elbúcsúznunk a kedves emberektől, de az ígéret él, hogy még találkozunk…
Köszönettel tartozunk, mindenkinek, akik lehetőséget biztosítottak számumunkra, hogy ilyen fantasztikus élményben lehetett részünk. Köszönöm elsősorban az iskolámnak, a szervezőknek és mindenkinek, aki segítette kijutásunkat!

Szabó Sándor Pék
Véber Valentin Szakács

 

 

 

 

 

 

További képek a Galériában